web stats

1.9.12

ΔΗΛΩΣΕΙΣ - Δήμαρχος Κώστας Λογοθέτης



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, 16-11-2012

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, αγαπητοί εργαζόμενοι στο Δήμο, Κυρίες και Κύριοι, θέλω να εκφράσω από το βήμα αυτό, την αμέριστη συμπαράστασή μου στον αγώνα τον οποίο έχετε ξεκινήσει, προκειμένου να ευοδώσουν οι στόχοι που έχετε βάλει ως εργαζόμενοι.
Μετά την ψήφιση, αγαπητοί Συνάδελφοι, του 3ου Μνημονίου, θεωρώ ότι στάλθηκε ένα πολιτικό μήνυμα. Το μήνυμα το οποίο στάλθηκε και νομίζω ότι πρέπει να το υπογραμμίσουμε είναι ότι, πλήττεται καίρια έως και καταργήται το αυτοδιοίκητο των Δήμων και εξηγούμαι ότι, ουσιαστικά καταργείται ο θεσμικός ρόλος του Δημάρχου και ο θεσμικός ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έξω από κάθε συνταγματική επιλογή/επιταγή, έξω από κάθε ηθική, η Κεντρική Κυβέρνηση στέλνει την Αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε έναν απλό διαχειριστή της μιζέριας, της ανέχειας, της φτώχιας και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Άρα, κατά τη γνώμη μου, Κυρίες και Κύριοι, καταργείται ένας βασικός θεσμός της Δημοκρατίας, αυτός ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σήμερα που ουσιαστικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, οι Δημότες μας δε συναντούν Βουλευτές, Υπουργούς, αν δε συναντούν το Κράτος, ο μόνος θεσμός ο οποίος ουσιαστικά είναι απολύτως ενεργός, παρά τα πυρά που δέχεται από την Κεντρική Διοίκηση και σε στιγμές κρίσης στρίζει τη συνοχή, την κοινωνική συνοχή, είναι ο Δήμος.
Σήμερα λοιπόν, μετά την ψήφιση αυτού του νέου νόμου του 3ου Μνημονίου, βάλλεται και αυτός ο θεσμός, ως αν να ήθελε κάποιος, να τελειώσει την Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός αυτός ή μέσα από τον σχεδιασμό αυτό, ότι οι Δήμοι πια, δεν θα λειτουργούν όπως είπα πριν, με το αυτοδιοίκητο, αλλά ουσιαστικά ως μια Δημόσια Υπηρεσία, μια ΔΟΥ ως παράδειγμα, που εκεί θα υπάρχει ο Προϊστάμενος, ο οποίος θα δέχεται εντολές από ένα Υπουργείο Οικονομίας.
Αυτό, Κυρίες και Κύριοι και αγαπητοί Συνάδελφοι, λέγεται στα ελληνικά ‘εκτροπή’. Ως εκπρόσωπος των Δημοτών αυτού του Δήμου, που υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε επιθυμώ ούτε αποδέχομαι μια τέτοια εκτροπή.
Η εποπτεία ή το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί επ’ ουδενί. Εγώ, ο Δήμαρχος αυτού του Δήμου, δεν αισθάνομαι ότι είμαι υπάλληλος κανενός Υπουργείου και άρα δεν πρόκειται να λειτουργήσω ως υπάλληλος καμίας Κεντρικής Διοίκησης.
Ξεκαθαρίζω, δεν με διόρισε κανένας Υπουργός, το Δήμαρχο δεν τον διορίζει κανένας Υπουργός, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν το διορίζει κανένας Υπουργός. Εδώ, σε αυτή την ακραία τιμητική θέση με τοποθέτησαν οι πολίτες αυτού του Δήμου, οι Δημότες. Αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη ευθύνη που μου έχουν αναθέσει, σε αυτούς και μόνο σε αυτούς θα λογοδοτώ, από αυτούς και μόνο αυτούς θα δέχομαι εντολές.

Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν κ. Πρόεδρε, εντολές Υπουργείων προς αιρετούς για μεταβίβαση λίστας με ονόματα υπαλλήλων προς απόλυση. Γι’ αυτό έχω πει, συμφωνώντας, όπως διαβάσατε και πριν το ψήφισμα, απόλυτα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ότι δεν πρόκειται να κοινοποιήσω καμία λίστα προς κανένα Υπουργείο ακόμα και υπό την απειλή της λεγόμενης ‘αργίας’, με την οποίαν λέγεται ότι μπορούν να με θέσουν.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, πλανόνται πλάνην οικτρά, όσοι από την Κεντρική Διοίκηση νομίζουν ότι θα κάμψουν τη δημοκρατική συνείδηση των αιρετών με τέτοιου είδους διλήμματα.
Καλώ, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγείλουμε τη προσπάθεια αυτή, απ’ όπου και εάν προέρχεται, έχοντας μια βασική αντίληψη, ότι όχι μόνο δεν θα παραιτηθούμε από την ιδιότητα του Δημάρχου ή των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά θα σταθούμε όρθιοι και θα παλέψουμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι ένας και μοναδικός, να στηρίξουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας.

Θα πρέπει άμεσα, να συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να θωρακίσουμε το μέλλον, στο μέλλον, με βάση των νέων οργανισμών ιστορικής υπηρεσίας, τους εργαζομενούς μας στο Δήμο, ώστε να μην έχουν, όσο μπορεί να γίνει αυτό, πρόβλημα στο μέλλον.
Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, αυτή την πολύ σύντομη παρουσία μου εδώ, θέλω να δηλώσω για μια ακόμη φορά και να υπογραμμίσετε αυτά που θα πω, ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, δε στέλνει καμία λίστα για απολύσεις εργαζομένων σε κανέναν, αλλά και παράλληλα δεν παραδίδει τα κλειδιά του Δήμου του.

Δηλώνω ευθαρσώς κ. Πρόεδρε και δυνατά, ότι θα παλέψω μέχρι τέλους ενάντια στην εξαθλίωση, την οποία προσπαθούν να θέσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και τους ίδιους τους Δημότες.

Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω, ότι θα κάνω όπως έχω αρχίσει, μια προσπάθεια προκειμένου το κίνημα, αυτού που έχω πεί και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ‘των Δημάρχων υπό παραίτηση’, να γίνει ένα κίνημα Δημάρχων κάτω από αυτή τη θέση που είπα πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να παραμείνουμε όλοι όρθιοι και να παλαίψουμε ενάντια σε αυτή τη λαίλαπα, που ήρθε ουσιαστικά να εξαθλιώσει το λαό μας και τους θεσμούς μας.
Ευχαριστώ πολύ.