web stats

24.3.13

15ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκη: Ο θρίαμβος ενός μανάβη!

Το κοινό αγάπησε το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκουκαι του έδωσε το βραβείο του
15ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκη: Ο θρίαμβος ενός μανάβη! 
Η ταινία «Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που πρώτο «Το Βήμα» ανέδειξε τον Ιούλιο του 2012 πριν καν ολοκληρωθεί πλήρως, απέσπασε τελικά το βραβείο κοινού για ελληνική ταινία άνω των 45' στο 15ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ευαίσθητη και ρεαλιστική η ταινία του Κουτσιαμπασάκου, καταγράφει την πορεία ενός πλανώδιου πωλητή στα χωριά της Ντιοδυτικής Πίνδου κατά την διάρκεια των τεσσάρων εποχών του χρόνου (δείτε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ο μανάβης του βουνού»).
Τα βραβεία του  15ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονεμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους. Καλύτερη ξένη παραγωγή ταινίας τεκμηρίωσης άνω των 45' είναι για το κοινό της Θεσσαλονίκης ο «Εξ αίματος αδελφός» («Blood Brother») του αμερικανού Στιβ Χούβερ, η ιστορία του Ρόκι ενός ανθρώπου που αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα παιδιών πασχόντων από AIDS στην Ινδία.

Στις ταινίες κάτω των 45' καλύτερη ελληνική θεωρήθηκε το «Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα» της Κυριακής Μάλαμα στην οποία εμφανίζεται ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης: ο Κυριάκος Ποιμενίδης καταθέτει μια συγκλονιστική αφήγηση για τις φοβερές μέρες του 1920 στο Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και την οδυνηρή περιπλάνηση των ελληνορθόδοξων γυναικόπαιδων του χωριού στους δρόμους της εξορίας μέχρι το Νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.  

Καλύτερη ξένη παραγωγή κάτω των 45' κρίθηκε η «Υψηλή τιμή του χρυσού», μια συμπαραγωγή Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό/ Μεγάλης Βρετανίας σε σκηνοθεσία Ρος Ντόμονι. Η ταινία  επισημαίνει ότι η Ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου για μια γυναίκα και ότι κάθε ώρα που περνά, περίπου 48 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού σε μια χώρα που φημίζεται για τον ορυκτό της πλούτο.

Στα βραβεία της διεθνούς επιτροπής κινηματογραφικών κριτικών FIPRESCI η ταινία «They Glow in the Dark» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη κρίθηκε η καλύτερη ελληνική άνω των 45'  και τα «Μέρη μιας οικογένειας| (Ολλανδία, Μεξικό) σε σκηνοθεσίαΔιέγο Γκουτιέρες καλύτερη ξένη.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε  εξ ημισείας στις ταινίες «Little Land» (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και «Νομάδες του χειμώνα» (Ελβετία) σε σκηνοθεσίαΜανιέλ φον Στιρλέρ. Το βραβείο ΕΡΤ «Doc on Air» που αφορά στο καλύτερο κινηματογραφικό σχέδιο πρόταση του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ απονεμήθηκε στο «Playing With Fire» (Ελλάδα) της Αννέτας Παπαθανασίου και το βραβείο διεθνούς στο ντοκιμαντέρ «Λέγε με Κούτσου» (ΗΠΑ) σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ καιΜάλικα Ζουχάλι- Ουόρολ.
tovima.gr