web stats

23.3.13

Στις 4 νέα σύσκεψη με την τρόικα στην Κύπρο. Ενστάσεις από το ΔΝΤ

Στις 4 νέα σύσκεψη με την τρόικα στην Κύπρο. Ενστάσεις από το ΔΝΤ
Στις 4 το μεσημέρι θα συνεχιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στον υπουργό
Μιχάλη Σαρρή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία διακόπηκε λίγο πριν από τις 14:00ι.

«Υπάρχει πρόοδος» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μετά το τέλος της σύσκεψης και σημείωσε πως «υπάρχουν 2-3 ανοιχτά θέματα, ελπίζω να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως». Χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περισσότερες λεπτομέρειες
Η τρόικα πιέζει ώστε η Τράπεζα Κύπρου να ακολουθήσει το σχεδιασμό της Λαϊκής, να διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή».
Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να πιέζει το ΔΝΤ αφού οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να «κουρέψει» τις καταθέσεις κατά 25%.Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Κύπρος θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο για να καλύψει χρηματοδοτικό κενό περίπου 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής και η πρόταση για κούρεμα έως 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ ίσως δεν επαρκεί και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Λευκωσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μέτρα εξυγίανσης και στην Τράπεζα Κύπρου.

Αναφέρεται ότι οι σοβαρές ενστάσεις προέρχονται από το ΔΝΤ το οποίο δεν πείθεται από το κυπριακό σχέδιο, αντίθετα με την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Αν τελικά υπάρξει συμφωνία στην απογευματινή σύσκεψη, το νομοσχέδιο να κατατεθεί απόψε στη Βουλή.
imerisia.gr