web stats

17.3.13

«κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου


Σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν το Σάββατο ύστερα από συζητήσεις δέκα ωρών οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Η πολιτική συμφωνία περιλαμβάνει ένα έκτακτο «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου κατά 6,75% για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ και κατά 9,9% όσων υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Επίσης αποφασίσθηκε η αύξηση του φόρου των εταιριών από το 10% στο 12,5%.


«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, LAIKI BANK που έγινε CPB BANK και Ελληνική Τράπεζα) και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα (Τράπεζα) και στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στην τράπεζα της Ελλάδας να διερευνήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

Από την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι. Στην περίπτωση που εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα εξετασθεί και θα επιλέγει η πιο συμφέρουσα λύση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν εκφράζουν καμία απολύτως ανησυχία για ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την απόφαση για επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο ούτε φυσικά για ενδεχόμενο αναλήψεων και εκροών. Αντίθετα μάλιστα επισημαίνουν ότι οποίος εμπιστεύτηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν έβγαλαν τις καταθέσεις τους εκτός βγήκαν κερδισμένοι. Στην Ελλάδα διαθέτουν σήμερα παρουσία τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή τράπεζα (LAIKI BANK που έγινε CPB BANK) και η Ελληνική με περισσότερα από 300 καταστήματα και 5.000 περίπου υπαλλήλους.

Θολό τοπίο στην Κύπρο

Δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που έγινε το πρωί της Κυριακής, στην οποία συζητήθηκαν το νομοσχέδιο για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων σε εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup και για αύξηση του εταιρικού φόρου. Νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε για τη Δευτέρα.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα μεταβεί στη Βουλή για να ενημερώσει την ολομέλεια του σώματος. Φαίνεται ότι επιχειρείται προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, δεδομένου ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσουν τα νομοσχέδια. Ως εκ τούτου, δεν θα συνέλθει το απόγευμα η ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση των νομοσχεδίων, ενώ ο κ. Αναστασιάδης, έχει σύσκεψη με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το κατά πόσον ο Κύπριος Πρόεδρος θα απευθύνει σήμερα προς τον κυπριακό λαό το διάγγελμα, που είχε προγραμματίσει.

Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ενδέχεται την Τρίτη και την Τετάρτη να παραμείνουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες.
express.gr