web stats

28.3.13

Προανακριτική καλεί Γιώργο

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να ενημερώνεται για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τον Κ. Μπίκα στα e-mails που αντήλλαξε ο Γ. Διώτης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στις 7 Ιουλίου 2011

Στην κλήτευση του Γ. Παπανδρέου -πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα- οδηγείται,
όπως όλα δείχνουν, η Προανακριτική Επιτροπή μετά την αποκάλυψη, μέσω των e-mails που αντήλλαξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις 7 Ιουλίου 2011, ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα για θέματα «διερεύνησης και περαιτέρω επεξεργασίας» της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να ενημερώνεται για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τον Κ. Μπίκα στα e-mails που αντήλλαξε ο Γ. Διώτης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στις 7 Ιουλίου 2011
Oσο για τον κ. Μπίκα, με βάση την ίδια εξέλιξη, αναμένεται να κληθεί εκτάκτως κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην επιτροπή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, αφού ο ίδιος διαβεβαίωνε πως την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ την πληροφορήθηκε από τον Τύπο και ουδεμία ανάμειξη είχε μετά την «έλευσή» της στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς χθες ο κ. Διώτης γιατί μέχρι τώρα δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τα εν λόγω e-mails, φέρεται να απάντησε ότι τα βρήκε ανατρέχοντας στο αρχείο του και ότι θεώρησε σκόπιμο να τα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της υπερασπιστικής του γραμμής.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλη μία σύσκεψη που έγινε σε ανώτατο επίπεδο εκτός εκείνης που είναι γνωστό ότι έλαβε χώρα στη Βουλή στις 8 Ιουλίου 2011.
Προανακριτική καλεί Γιώργο
Η εν λόγω σύσκεψη, σύμφωνα με τον μάρτυρα, φέρεται να έγινε στις 24 Αυγούστου 2011 με τη συμμετοχή των κ. Παπανδρέου, Μπίκα, Διώτη, του τότε υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, καθώς επίσης και των κ. Χρ. Παπουτσή, Μ. Παπαϊωάννου, Π. Οικονόμου, Ηλ. Πλασκοβίτη και της κ. Ρεγγίνας Βάρτζελη.
Σύσκεψη
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας
Το αντικείμενο της συγκεκριμένης σύσκεψης, όπως τόνισε, ήταν οι καταθέσεις του εξωτερικού και η σχετική συμφωνία με την Ελβετία και δεν αφορούσε το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, κάτι ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση στα μέλη της επιτροπής. Εκτός αυτών, ο κ. Διώτης σημείωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τού απέστειλε το USB «με τον φρουρό του ή τον κλητήρα του υπουργείου. Το έστειλε άτυπα. Ούτε κανένα διαβιβαστικό το συνόδευε ούτε τίποτα άλλο».
Κατάθεση Διώτη  
Αντιφάσεις για την παράδοση του USB στον Ευ. Βενιζέλο
Βρίθει από αντιφάσεις η κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη σε σχέση με την ημερομηνία που παρέδωσε το επίμαχο USB στον Ευ. Βενιζέλο. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως «πιθανώς» η παράδοση να έγινε το απόγευμα της 8ης Ιουλίου 2011 (παρότι το πρωί οι δύο άνδρες είχαν σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τη φοροδιαφυγή). Την ίδια μέρα φέρεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ να το έχει αντιγράψει σε άλλο USB, σύμφωνα με τα e-mails θα συναντιόταν με τον κ. Μπίκα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, ανοίχτηκαν τρία αρχεία από το USB.
Ωστόσο, ο κ. Διώτης στους οικονομικούς εισαγγελείς είχε υποστηρίξει πως το USB το παρέδωσε στον Ευ. Βενιζέλο αρχές Αυγούστου λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του τότε υπουργού Οικονομικών (κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ευ. Βενιζέλος).
 
Αλλαγές
Εν συνεχεία, δε, ο κ. Διώτης επιχείρησε να θολώσει την προηγούμενη δήλωσή του για την παράδοση, αφού φέρεται να είπε πως «δεν είναι βέβαιο ότι τους το παρέδωσα εκείνη την ημέρα. Αλλωστε, δεν είχα προλάβει να το επισκοπήσω. Είχα ρίξει μία ματιά τι έχει μέσα αυτό το στικάκι. Γι' αυτό προκύπτει εδώ ότι άνοιξαν δύο αρχεία. Δεν το λέω στην τύχη». Με τη μόνη διαφορά πως τα? ανοίγματα (τρία και όχι δύο) έγιναν το βράδυ μετά την παράδοση του USB στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Γ. Πίκουλας