web stats

27.3.13

Πέντε διδάγματα της κυπριακής κρίσης για την Ελλάδα

"Οι εξελίξεις στην Κύπρο εξαιρετικά διδακτικές για την Ελλάδα - Δεν υπάρχει διαπραγματευτική δυνατότητα παρά μόνο με την προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη"
Από τη συνέντευξη του Α. Αλαβάνου στον Αντ. Κοκορίκο στον Flash :





"Η πρόσφατη κρίση στην Ευρωζώνη δίνει εξαιρετικά χρήσιμα μαθήματα στην Ελλάδα για τα όρια και τις δυνατότητες της πολιτικής της απέναντι στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς δεν πρόκειται για κάποια "άσκηση επί χάρτου", αλλά για άσκηση με πραγματικά οικονομικά πυρά στο έδαφος του βασανισμένου και ακρωτηριασμένου νησιού της Κύπρου.

Το "όχι" της Κυπριακής Βουλής, που μας έκανε όλους περήφανους, φαίνεται να μη εγγράφεται σε ένα συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο κι αυτό οδηγεί στις ανησυχητικές εξελίξεις που παρακολουθούμε.

Παρότι τα πράγματα είναι σε εξέλιξη και πολλά ενδεχόμενα είναι ανοικτά, μπορούμε ήδη να κάνουμε πέντε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

Πρώτο: Η Κυπριακή Δημοκρατία στερείται ενός επεξεργασμένου και γνωστού στην κοινωνία Σχεδίου Β για την οργανωμένη υιοθέτηση του εθνικού νομίσματος, με αποτέλεσμα οι κεντρικές επιλογές της να είναι μεταξύ "Σκύλλας και Χάρυβδης". Μεταξύ μιας υποταγής επί της ουσίας στις εντολές της Ευρωζώνης και μιας ανοργάνωτης, ανέτοιμης και ενδεχομένως πανικόβλητης εξόδου από το ευρώ.

Δεύτερο: Η Ευρωζώνη χρησιμοποιεί το βασικό της όπλο για να προχωρήσει το τελεσίγραφο και τον εκβιασμό της: τη διακοπή της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών και της οικονομίας που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της Τράπεζας Κύπρου. Ο μοναδικός τρόπος να αντεπεξέλθεις άμεσα στον εκβιασμό είναι η προσφυγή σε εθνικό νόμισμα ώστε η ρευστότητα να εξαρτάται αποκλειστικά από την Τράπεζα Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση ούτε έχει την τόλμη ούτε την προετοιμασία να το κάνει.

Τρίτο: Η αναζήτηση διεθνών οικονομικών ερεισμάτων αποδυναμώνεται ουσιαστικά με την απόφαση παραμονής στην Ευρωζώνη. Άλλη είναι σήμερα η στάση της Ρωσίας, με μια μικρής κλίμακας στήριξη στους όρους αποπληρωμής του δανείου της και τον δισταγμό να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη των κυπριακών τραπεζών, αφού εξακολουθούν να παραμένουν υπό την κυριαρχία και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άλλη θα ήταν η εμπλοκή της Ρωσίας προς μια αποδεσμευόμενη από την Ευρωζώνη Κύπρο που θα σταματούσε να είναι δορυφόρος των Βρυξελλών και του Βερολίνου και θα ακολουθούσε ένα αυτόνομο και ισορροπημένο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέταρτο: Τα όρια κίνησης μέσα στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνεται ότι είναι ασφυκτικά, από το γεγονός ότι έχουμε αυτή την κρίση, τους εκβιασμούς και τη συμβιβαστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης χωρίς αυτή να έχει καν τολμήσει να αμφισβητήσει το κεντρικό τμήμα του προγράμματος της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα 10 δις ευρώ, που είναι ακριβώς αυτά που συνοδεύονται από άγριους μνημονιακούς όρους.

Πέμπτο: αποδεικνύεται κάθε λεπτό των εξελίξεων στην κυπριακή κρίση, με νέα κάθε φορά στοιχεία, ότι η επί της ουσίας εξουδετέρωση των αδίστακτων όρων της Ευρωζώνης, που εδώ ονομάζουμε γενικά "μνημόνιο", είναι αδύνατη χωρίς την έξοδο από το ευρώ. Όποια κι αν είναι η έκβαση των πραγμάτων, ήδη η πλήρης αποδόμηση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου - κι όχι η πλήρης ανασυγκρότησή της έξω από τις λογικές των φορολογικών "παραδείσων" - ήδη συντελείται".


Πηγή: tometopo.gr