web stats

28.3.13

«Κοινωνική δικαιοσύνη»

 
«Κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτό είναι το κυρίαρχο αίτημα των πολιτών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης (2012) του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία παραδόθηκε την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Υπάρχει μια αναντιστοιχία προσδοκιών, αναγκών και δυνατοτήτων» τονίζει στο tvxs.gr η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, σημειώνοντας πως το χάσμα μεταξύ απαιτήσεων των πολιτών και των δυνατοτήτων του κράτους συνεχώς μεγαλώνει.
«Αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών, σεβασμός των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, τήρηση των κανόνων με διαφάνεια αλλά και ευελιξία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, προκειμένου η πολιτεία να προσφέρει διέξοδο και να στηρίξει του πολίτες που δοκιμάζονται είναι τα ζητούμενα στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε η Καλλιόπη Σπανού παραδίδοντας την ετήσια έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει υποχώρηση στο επίπεδο της προστασίας των δικαιωμάτων ούτε να αφήσουμε να μετεξελιχθεί η οικονομική κρίση σε αμφισβήτηση της κοινωνικής συνύπαρξης και τους κράτους δικαίου», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας στο tvxs.gr η Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει πως «η κριτική στο κράτος πάντα υπήρχε ωστόσο τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη». «Υπάρχει η αίσθηση πλέον στον πολίτη πως επιβαρύνεται υπέρ του δέοντος, πως δεν υπάρχει ισοκατανομή στα βάρη και πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ενώ πλήττονται και τα κοινωνικά του δικαιώματα (έξαρση του ρατσισμού κ.α.)», τονίζει.
«Στους πολίτες επικρατεί η αίσθηση πως η κοινωνία δεν έχει τους μηχανισμούς για να προστατέψει τα δικαιώματα. Είναι γενική η αίσθηση από όπου κι αν το πιάσεις πως δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών», σημειώνει.
 
Όπως υπογραμμίζει η κ. Σπανού πλέον εν μέσω κρίσης οι πολίτες απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη για θέματα επιβίωσης. «Υπάρχει κόσμος που έρχεται στον Συνήγορο του Πολίτη ψάχνοντας να στηριχτεί από κάπου, αλλά και κόσμος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Υπάρχει σαφής έξαρση σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα», λέει στο tvxs.gr σημειώνοντας πως καταγράφεται μια συνολική αύξηση 10%, που «κρύβει» και μια αναδιάταξη των υποθέσεων κυρίως σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος και τα οικονομικά.
Όπως εξηγεί οι πολίτες περιμένουν πολλά περισσότερα από αυτά που τους παρέχονται, τόσο σε επίπεδο στήριξης όσο και σε επίπεδο ποιότητας. «Ο πολίτης νιώθει πως δεν στηρίζεται και αυτό επεκτείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και γενικότερα την αναξιοπιστία, η οποία πάντα υπήρχε αλλά εντείνεται».
«Από τη μία λοιπόν έχουμε το οικονομικό πρόβλημα, αλλά και από την άλλη έχουμε ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθώς έχει διάφορες ελλείψεις, όπως πχ ελλείψεις σε προσωπικό», αναφέρει η Καλλιόπη Σπανού, συμπληρώνοντας πως «εν μέσω κρίσης το σταθερό σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι το κράτος».
Αναφερόμενη στα βήματα που γίνονται από το κράτος η Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει πως «κάποια πράγματα φαίνεται πως ωριμάζουν». «Υπάρχει μια ανταπόκριση, η οποία ωστόσο είναι πιο αργή και σε μικρότερο βαθμό από αυτό που θα θέλαμε».
 
«Θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα ώστε να αρθεί ο κρατικός μηχανισμός στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό δεν είναι μια και μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά πολλές μικρές. Είναι πλέον εξαιρετικά επείγον να μπορέσει ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί. Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει κανείς να στηρίξει μια κοινωνία που δοκιμάζεται εκτός από το κράτος. Αυτό σημαίνει συνολική αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας της διοίκησης με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε πάντα τον αποδέκτη, τον πολίτη», δηλώνει στο tvxs.gr και καταλήγει:
«Πιστεύω να μελετηθεί η έκθεσή μας και να υπάρξει μια προσπάθεια ‘απάντησης΄ των ζητημάτων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της εποχής. Το θέμα είναι να μην παραιτηθούμε τη στιγμή που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη»
tvxs.gr