web stats

22.3.13

Στην Πειραιώς τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών

Εγκρίθηκε η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών
τραπεζών στην Ελλάδα.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2013, ενέκρινε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+20,21% για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Είχε προηγηθεί συμφωνία για τη διευθέτηση του ζητήματος των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

 
ΑΠΕ ΜΠΕ
Συμφωνία Αθήνας, Λευκωσίας για τις τράπεζες
«Σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυπριακή προεδρία. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σημείωσε:
«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χωρίς να υπολογιστούν τα μεγέθη των κυπριακών τραπεζών, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα (περνάει πλέον στην δεύτερη θέση) στην ελληνική τραπεζική αγορά, κατέχοντας 19% μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις και 18% στις χορηγήσεις. Το pro-forma συνολικό ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς φθάνει τα 78 δις. ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα 44 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών τα 35 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απασχολεί 18.800 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 1.348 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
ΕΣΕΕ: Θετική εξέλιξη
Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. «Θετική η εξέλιξη της απορρόφησης των υποκαταστημάτων της Κύπρου & Λαϊκής-CPB από την Πειραιώς, αφού εξασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις» σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαρισμού στο twitter.
naftemporiki.gr