web stats

27.3.13

Bloomberg: «Πρωτόγνωρο πείραμα» στην Κύπρο - ο περιορισμός διακίνησης κεφαλαίων ίσως κρατήσει χρόνια

Το πείραμα της Κύπρου είναι κάτι το πρωτόγνωρο για οικονομία που δεν έχει το δικό της νόμισμα, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Το Bloomberg εστιάζει στους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, λεπτομέρειες για τους
οποίους αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενόψει του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών.

Χώρες όπως η Αργεντινή, η Ισλανδία και αρκετές ασιατικές έχουν λάβει στο παρελθόν ανάλογα μέτρα. Ωστόσο, το να είσαι μέρος της Ευρωζώνης καθιστά πιο δύσκολη την εφαρμογή των περιορισμών, καθώς κάθε ποσότητα χρήματος που βγαίνει από τις τράπεζες μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε εκτός Κύπρου χωρίς να χάσει την αξία του.

Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής περί διατήρησης των περιορισμών για μερικές εβδομάδες. Όταν χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας προσπάθησαν να σταματήσουν την εκροή χρημάτων από την οικονομία τους στις δεκαετίες του ΄80 και του '90, αναγκάστηκαν να διατηρήσουν τα μέτρα σε ισχύ από έξι μήνες ως και δύο χρόνια.

Η δε Ισλανδία διατηρεί αυτούς τους περιορισμούς πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση των τραπεζών της.

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα με τις ρωσικές καταθέσεις οι οποίες, σύμφωνα με την Moody's, φτάνουν τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 1/4 των συνολικών κατατεθειμένων ποσών στις τράπεζες της Κύπρου.

Πηγή: Καθημερινή