web stats

19.3.13

Νέο σχέδιο απο το Eurogroup χωρίς τα 5,8 δις των Κυπριακών Καταθέσεων ή δεν υπάρχει συμφωνία

Ολα δείχνουν οτι ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ θα ανοίξει η Κυπριακή Βουλή για να συζητήσει και ψηφίσει επι της "γερμανικής επίθεσης"(μέσω του Eurogroup) για την διάλυση της Κυπριακής Οικονομίας(γιατί περι αυτού πρόκειται,ας μην γελιόμαστε) αφού όσοι θέλουν να ψηφίσουν αυτή τη "συμφωνία" είναι ελάχιστοι(στους 59 βουλευτές). Η Κύπρος πλέον αναζητά είτε τα 5,8 δις που θέλει η Μέρκελ "ως συμμετοχή" να τα βάλουν "ιδιώτες" είτε να φύγει απο το ευρώ(προσεχώς)- εαν η Μέρκελ δεν δεχθού τα 5,8 "απο άλλη πηγή" τότε η Κύπρος θα ζητήσει τα χρήματα αυτά να τα πληρώσει η ΕκΤ.Ολοι έχουν συνειδητοποιήσει οτι η αναγκαία προσαρμογή της Κυπριακής Οικονομίας στην Ευρωζώνη, γίνεται με άγρια επίθεση διάλυσης και ελέγχου της Κύπρου απο τις Γερμανικές Τράπεζες. Κάτι που έχει εξοργίσει την Ρωσία και τον Β.Πούτιν, αφού στην ουσία η Κυπριακή Οικονομία και το Τραπεζικό της σύστημα στηριζόταν "σε ρώσικες καταθέσεις".

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο Κύπρου, όπως αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχες.
Σε σύνολο 56 βουλευτών, κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί το ΑΚΕΛ που διαθέτει 19 βουλευτές στην κυπριακή Βουλή, η ΕΔΕΚ με 6 βουλευτές, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και ο ένας από τους δύο του ΕΥΡΩΚΟ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ αναμένεται να ψηφίσουν «ναι», αλλά από τους 8 του ΔΗΚΟ τουλάχιστον ένας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου), φέρεται να φλερτάρει με το «όχι», ενώ είναι πιθανό να τον ακολουθήσουν και άλλοι δύο.

Οι τελικές τοποθετήσεις θα εξαρτηθούν από τη μορφή που θα λάβει το κούρεμα και άρα από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Οι πρώτες ενδείξεις αναμένονται κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 11 το πρωί, που θα συζητήσει το νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε στο Mega, το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Συγκοινωνιών Τ.Μητσόπουλος το νομοσχέδιο που καταρτίζεται έχει πρόνοια για την διαφύλαξη των τραπεζικών καταθέσεων.

Εν τω μεταξύ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εντός της ημέρας νέες συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια για διαμόρφωση ευνοϊκότερου κλίματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών Τ.Μητσόπουλο η επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο θα πραγματοποιηθεί πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας τέθηκε το ζήτημα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και να υπάρξει επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό.

***

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση πραγματοποιείται το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά και της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στις 6 το απόγευμα.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος, ιδίως το ζήτημα της απομάκρυνσης των επίορκων από το Δημόσιο, αλλά και του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το οποίο παραμένει και το 2013.

***

Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόρριψη του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση των εξελίξεων της Κύπρου στη Βουλή. «Ο κ. Σαμαράς φοβάται τη Βουλή. [...]. Έχει εξοικειωθεί με την υποταγή στο παρασκήνιο» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έκπληξη η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής σχετικά με τη δυνατότητά του να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια για να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου.

«Επιτέλους, ας αφήσουν κατά μέρος τις προσπάθειες δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας και ας προσέλθουν στο Κοινοβούλιο. Η Δημοκρατία δεν αντέχει άλλο ψεύδος και συμφωνίες παρασκηνίου» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Σαμαράς φοβάται τη Βουλή, φοβάται το λαό, φοβάται το φως. Έχει εξοικειωθεί με την υποταγή στο παρασκήνιο και τρέμει τον διάλογο στο προσκήνιο, στο Κοινοβούλιο».

Διαμηνύει, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια «για να αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από την συνέργεια του κ. Σαμαρά στην απόφαση της ΕΕ και προκάλεσε αναστάτωση όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη»

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο, επίσης, για «υπεκφυγές, ελιγμούς, άλλοθι και ερμηνείες του Κανονισμού της Βουλής κατά το δοκούν» που «δεν πείθουν κανέναν».

«Αν ισχυρίζεται ο κ. Μεϊμαράκης ότι τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, τότε έχει ήδη υποπέσει σε θεσμικό παράπτωμα. Γιατί ο Κανονισμός ρητά προβλέπει στα άρθρα 142 παράγραφος 2 και 62 παράγραφος 3 την δυνατότητα αυτή. Αν, παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου προσπαθεί εκ των προτέρων να υπονομεύσει το αίτημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τότε υποπίπτει σε δεύτερο παράπτωμα. Πέραν του ότι επί μήνες η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις έχει υποβαθμίσει δραματικά τον ρόλο και την αποστολή του Κοινοβουλίου, προσπαθεί τώρα να αποτρέψει μια συζήτηση που έχει πολιτική, οικονομική εθνική και ιστορική αξία». 
newsnow.gr