web stats

22.3.13

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΤΟ PLAN B ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΟΥ EUROGROUP
ΑΙΣΧΟΣ! 17 ΔΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ "ΣΩΣΕΙ" ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Μετά το περήφανο "όχι" του Κυπριακού λαού, η Κυπριακή ηγεσία, υπό την καθοδήγηση του ανεκδιήγητου μνημονιακού και Ανανιστή Ν. Αναστασιάδη, έκανε άτακτη αναδίπλωση και επιχειρεί να ξαναβάλει τη χώρα στο πλαίσιο σφαγείο του Eurogroup, της τρόικας και του μνημονίου.
Στην κατεύθυνση αυτή η Κυπριακή ηγεσία αποφάσισε, δυστυχώς, ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, τη συγκρότηση Ταμείου Αλληλεγγύης για την κεφαλαιακή στήριξη των Κυπριακών τραπεζών, στο οποίο θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 5,8 δις από την καταλήστευση των Ασφαλιστικών Ταμείων , από προέσοδα επί του φυσικού αερίου, τον Κυπριακό χρυσό κλπ.

Ταυτόχρονα, η Κυπριακή κυβέρνηση , δια της Κεντρικής Τράπεζας , αποφάσισε να διασπάσει τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου σε "κακή" και "καλή" , όπως προέβλεπε και ο σχεδιασμός της τρόικα μετά την έγκριση της απόφασης του Eurogroup από την Κύπρο. Το εντυπωσιακό και τραγικό είναι ότι η Κυπριακή κυβέρνηση, την ίδια ώρα που λαμβάνει αυτά τα μέτρα, προστρέχει , ταυτόχρονα , να λάβει τα 10 δις χρηματοδότηση από την τρόικα προς ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εισερχόμενη, έτσι, στην τροϊκανή κηδεμονία, τα μνημόνια και την υλοποίηση του θανάσιμου συνολικού "πακέττου" του Eurogroup.
Βεβαίως είναι ερώτημα αν το Eurogroup θα κάνει αποδεκτό το ως άνω plan B της Κυπριακής κυβέρνησης και ιδίως τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δις ευρώ με τις προτεινόμενες Κυπριακές μεθοδεύσεις.
Πέραν τούτου το plan B της Κυπριακής ηγεσίας, στο οποίο μάλλον διολισθαίνει και η ηγεσία του ΑΚΕΛ (βλ. δήλωση Άντρου Κυπριανού παρακάτω) είναι αδιανόητο , τραγικό, εξωφρενικό και καταστροφικό.
Είναι αδιανόητο η Κυπριακή ηγεσία να αποδεχθεί την εκχώρηση από τις τσέπες των Κυπρίων πολιτών περίπου 17 δις στους τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , προκειμένου, ταυτόχρονα, να εισέλθει η Κύπρος σε καθεστώς τροϊκανής μνημονιακής κηδεμονίας.
Είναι αδιανόητο δυνάμεις της Αριστεράς στην Κύπρο, ίσως και στην Ελλάδα, να θεωρούν ως θετικό βήμα την ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης στην Κύπρο με αυτόν τον προσανατολισμό, το οποίο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου συνολικής τροϊκανής και μνημονιακής χρηματοδότησης.
Τέτοιου είδους Κυπριακά σχέδια, πέραν της αμφίβολης αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητάς τους, η οποία, μάλλον, θα αποδειχθεί και την Τρίτη 26/3, όταν ανοίξουν οι Κυπριακές Τράπεζες, δεν διασφαλίζουν καμμιά θετική προοπτική για την Κύπρο. Αντίθετα, το μόνο που εγγυώνται είναι την γρήγορη και φρικτή οικονομική και κοινωνική διάλυση, την οποία θα ακολουθήσει εθνική τραγωδία.
Το περήφανο "όχι" του Κυπριακού λαού η Κυπριακή ηγεσία παει , ίσως, να το εκμαυλίσει, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον του κυπριακού λαού.
Αυτήν την ώρα η Κύπρος δεν έχει καμμιά άλλη επιλογή από το να γυρίσει συνολικά την πλάτη στην τρόικα και τα μνημόνια.
Η Κύπρος, στο βαθμό που το Eurogroup δεν είναι διατεθειμένο να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών τραπεζών, οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει αμέσως να εθνικοποιηθούν, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και αποπληρωμής, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα διάσωσης , εξυγίανσης και ανασυγκρότησης με εθνικούς πόρους του δημόσιου, πλέον, τραπεζικού της συστήματος , στο πλαίσιο μιας πορείας σύγκρουσης και ρήξης με την ευρωζώνη.
Αυτήν την ώρα η Κύπρος διαθέτει μία και μόνη επιλογή
  • Να πει ένα μεγάλο όχι στην τρόικα και τα μνημόνια
  • Να εθνικοποιήσει -κοινωνικοποιήσει τις Κυπριακές τράπεζες με στόχο να τις εξυγιάνει και να τις ανασυγκροτήσει
  • Να εφαρμόσει ένα νέο προοδευτικό πρόγραμμα μετασχηματισμών και παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της
  • Να ξεκινήσει διαδικασίες σύγκρουσης και ρήξης με την ευρωζώνη
  • Να εφαρμόσει μια νέα πολυδιάστατη, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να αναζητήσει ερείσματα σε κάθε δυνατή κατεύθυνση.
Του ΚΩΣΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΥ
Στη συνέχεια η Iskra ,προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει το πλήρες κείμενο της δήλωσης του γ.γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση των Κύπριων πολιτικών αρχηγών.
ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
«Χαιρετίζω το πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας μας. Εύχομαι και ελπίζω αυτό το κλίμα να υπάρξει και στη συνέχεια.
Η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών μας προβλημάτων με δικές μας δυνάμεις. Εκφράζω τη βεβαιότητα μαζικής στήριξης σ´ αυτήν την προσπάθεια αφού το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του λαού μας είναι πολύ ψηλό.
Ο δρόμος μέχρι τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμα πολύ μακρύς. Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την έντονη μας διαφωνία για την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup με τον κ. Αναστασιάδη. Είναι προφανές ότι το Eurogroup αποφάσισε με πολιτικά κυρίως κριτήρια και οχι μόνο οικονομικά. Στόχος είναι η οικονομική υποδούλωση και η άσκηση πολιτικής επικυριαρχίας πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν επιτρέψουμε κάτι τέτοιο δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικότατες συνέπειες σε βάρος των προσπαθειών που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του κυπριακού λαού.
Η αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας στην απόρριψη της απαράδεκτης συμφωνίας τους με την Κυπριακή Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι αν την αποδεχόμαστε δεν θα ήταν το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή νέων δεινών για τον κυπριακό λαό. Τυχόν αποδοχή των πρωτοφανών απαιτήσεων της Τρόικα , που παραβιάζουν αποφάσεις σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο νέων οδυνηρότερων απαιτήσεων. Είναι προφανές στον κάθε ευρωπαίο πολίτη πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να κινούνται εκδικητικά εναντίον της Κύπρου την ίδια στιγμή που θωπεύουν την Τουρκία που εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κατέχει παράνομα μέρος του κυπριακού εδάφους.
Είναι γι αυτά που ως ΑΚΕΛ επιμένουμε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας έξω από τα πλαίσια της Τρόικα. Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις αλλά και στη στήριξη χωρών που έχουν λόγους να μας βοηθήσουν.
Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού θα οδηγηθούμε με την αποδοχή των προτάσεων της Τρόικα και του φαύλου κύκλου που θα ακολουθήσει, προτείνουμε τις αποφάσεις για το αν η επιδιωκόμενη λύση θάναι εντός ή εκτός της Τρόικα, να τις πάρει ο κυπριακός λαός. Είναι, κατά την άποψη μας, απαραίτητο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που θα επηρεάσει τις ζωές μας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να λάβουμε τις αποφάσεις μας σε ένα Δημοψήφισμα που να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Από την περασμένη Δευτέρα προτείναμε στον κ. Αναστασιάδη να ζητήσει βοήθεια από το Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν και συμβάλαμε να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να μεταβούμε με τον κ. Αναστασιάδη στη Ρωσία, όταν θα καθοριστεί η συνάντησή του με τον κ. Πόυτιν. Θεωρούμε ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Μόσχα, θα διευκολύνει τη λήψη άμεσων αποφάσεων εκεί, αν απαιτηθεί.
Το ΑΚΕΛ καλεί τον κυπριακό λαό να παραμείνει ψύχραιμος αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικός. Είμαστε όντως ενώπιον πολύ δύσκολων στιγμών που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ενωμένοι και με συλλογικότητα αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε παρόμοιες δυσκολίες.»
iskra.gr